top of page
  • fikaplanetensvea

Blåbärsbullar med mandelkola!

Dinkelbullar med kardemumma, fyllda med brynt smör, rårörsocker, blåbär, citronzest och mandelmassa toppas med salt mandelkola. Behöver jag säga mer än så? Jo! BAKA DEM!!


Ca 15-20 st stora bullar

Tid: 4,5 timmar, varav 1 timme aktiv tid


Fördeg:

1 1/2 dl rumsvarm mjölk

1 dl rumsvarm vispgrädde

25 g jäst

300 g (5 dl) siktat dinkelmjöl


Deg:

180 g (3 dl) siktat dinkelmjöl

120 g (2 dl) dinkel fullkorn

1 dl strösocker

2 ägg

1,5 tsk salt

200 g rumsvarmt smör (hyvla om du har bråttom)

1 msk nystött kardemumma


Fyllning:

100 g smör

200 g riven mandelmassa

100 g blåbär

1 msk maizena

en gnutta citronzest

1 dl rårörsocker


Mandelkola:

50 g smör

1 dl vispgrädde

1 1/2 dl strösocker

1/2 dl ljus sirap

1/2 tsk salt

1 msk vetemjöl

200 g sötmandel


Gör såhär:

1: Slamma jästen i degvätskan.

2: Rör ned mjölet tills det precis går ihop till en kladdig deg. Täck med lock eller plastfolie bakduk drar åt sig vätska och gör degen torrare) och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme.


3: Tillsätt samtliga ingredienser till degen och arbeta degen på lägsta hastighet i en köksmaskin eller med degkrokarna på en elvisp i 4 minuter (dubbla tiden om du arbetar degen för hand). OBS: Degen är kladdig till en början, men få inte panik efter 6 minuter och börja ha i mer mjöl, efter ca 10 minuter kommer den att släppa från kanterna. Höj till medelhastighet och fortsätt i ytterligare 10-12 minuter. Degen är färdigarbetad när du kan ta en bit av degen och dra ut den med fingrarna utan att det "går av" (det ska vara som ett litet fönster).

4: Låt degen vila övertäckt med lock eller plastfolie i 30 minuter. Gör fyllningen under tiden.


5: Bryn smöret på relativt hög temperatur under konstant omrörning tills det har en brun färg och har en lite kola/nöt-aktig doft. Ställ smöret i kylen eller frysen tills det har samma konsistens som rumsvarmt smör. Rör ihop med resten av ingredienserna i en skål.

6: Kavla ut degen till en stor, tunn rektangel. Bred på fyllningen. Vik in långsidorna mot mitten så att du får tre lager. Kavla lite till. Skär remsor, ca 1 cm breda. Tag 2-3 remsor och tvinna ihop till en fin bulle (se till att änden hamnar på undersidan). Täck med plastfolie och låt jäsa i 2 timmar. Gör kolan och sätt ugnen på 200 grader när det är ca 20 minuter kvar.


7: Hacka mandeln grovt.

8: Koka upp alla ingredienser utom mandeln, låt koka 5 minuter. Ta av från plattan och rör ned mandeln. Klicka på lite kola på varje bulle och grädda ca 10-20 minuter beroende på storlek.


Förvaras i lufttät plastpåse i max 2 dagar eller frys.

35 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Att tina bullar!

bottom of page