top of page
  • fikaplanetensvea

Rabarber- och mandelbullar!

Saftiga kardemummabullar fyllda med rabarberkompott, mandelmassa och salta mandlar! Bullarna penslas med brynt smör och rullas i jordgubbssocker, perfekt till sommarens alla studentfiranden, skolavslutningar och standpicknicks!

Bullarna funkar fint att frysa, men gör det i sådana fall innan du penslar dem. Frys in direkt efter att de svalnat, tina enligt denna metod: https://fikaplanetensvea.wixsite.com/my-site-1/post/att-tina-bullar . Pensla med smör och rulla i socker direkt innan servering.


Tid: ca 4,5 timmar, varav 1 timme aktiv tid

Ca 20-25 st


Fördeg:

1 1/2 dl rumsvarm mjölk

1 dl rumsvarm vispgrädde

25 g jäst

300 g (5 dl) vetemjöl special


Deg:

300 g (5 dl) vetemjöl special

1 dl strösocker

2 ägg

1,5 tsk salt

200 g rumsvarmt smör (hyvla om du har bråttom)

1 msk nystött kardemumma


Rabarberfyllning:

100 g jordgubbar

200 g rabarber

1 dl syltsocker

100 g mandelmassa

50 g mandlar

1 nypa flingsalt


Pensling:

75 g smör

1 dl strösocker

2 msk torkade jordgubbar


Gör såhär:

Fördeg:

1: Slamma jästen i degvätskan.

2: Rör ned mjölet tills det precis går ihop till en kladdig deg. Täck med lock eller plastfolie bakduk drar åt sig vätska och gör degen torrare) och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme.

Deg:

1: Tillsätt samtliga ingredienser till degen och arbeta degen på lägsta hastighet i en köksmaskin eller med degkrokarna på en elvisp i 4 minuter (dubbla tiden om du arbetar degen för hand). OBS: Degen är kladdig till en början, men få inte panik efter 6 minuter och börja ha i mer mjöl, efter ca 10 minuter kommer den att släppa från kanterna. Höj till medelhastighet och fortsätt i ytterligare 10-12 minuter. Degen är färdigarbetad när du kan ta en bit av degen och dra ut den med fingrarna utan att det "går av" (det ska vara som ett litet fönster).

4: Låt degen vila övertäckt med lock eller plastfolie i 30 minuter. Gör fyllningen under tiden.

Fyllning:

1: Koka upp rabarber, jordgubbar och syltsocker tills bären mjuknat. Mixa med stavmixer eller mosa med en gaffel. Riv ned mandelmassan. Rosta mandlarna tillsammans med saltet på medelvärme. Hacka grovt och rör ned.

2: Kavla ut degen till en stor rektangel. Bred ut fyllningen. Rulla ihop på längden och skär rullen i ca 2-3 cm tjocka bitar. Lägg på ett bakplåtspapper med snittytan uppåt. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar.

3: Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bullarna ca 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Pensling:

1: Smält eller bryn smöret. Mortla jordgubbarna till ett fint pulver medan smöret svalnar något. Blanda jordgubbspulvret med sockret. Pensla bullarna med smöret och rulla i sockret. Servera med ett kallt glas mjölk!






26 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Att tina bullar!

bottom of page