top of page
  • fikaplanetensvea

Citroncookies med vit choklad!

Segmjuka, syrliga citronkakor med stora bitar av vit choklad! Ljuvligt goda, enkla att baka och smidiga att ta med till stranden!

Tips:

1: Rumsvarmt smör. Se till att ditt smör får ligga framme på diskbänken minst 20 minuter innan du börjar baka. På så vis är det lättare att vispa riktigt fluffigt.

2: Vispa inte ägget för mycket. När du vispat smör och socker fluffigt och tillsätter ägget: rör antingen försiktigt ned det med ballongvisp eller på lägsta hastighet med elvisp. Om ägget vispas för mycket blir kakorna luftiga och torra. Se dock till att ägget är helt inkorporerat i smeten innan du tillsätter de torra ingredienserna.

3: Packa inte mjölet för hårt i decilitermåttet. Om du packar mjölet för hårt kommer du att använda större mängd än receptet avser, och kommer på så vis att få torra, hårda kakor som inte flyter ut i ugnen. Innan du mäter upp mjölet kan du "massera" mjölpåsen lite, och gärna röra runt i den med en sked.

4: Arbeta inte mjölet för mycket. Precis som med ägget ska inte mjölet vispas eller röras för mycket. Rör ned de torra ingredienserna för hand eller med flatblandaren på köksmaskinen.

Ca 15-20 stora kakor

Tid: drygt 1 timme (varav 20 min aktiv tid)


Citroncookies med vit choklad:

3 3/4 dl vetemjöl

1/2 tsk bikarbonat (eller 1 tsk bakpulver)

1/4 tsk salt

125 g rumsvarmt smör

1 1/2 dl strösocker

1 rumsvarmt ägg

zest från 1 citron

2 msk citronsaft

150 g vit choklad


Gör såhär:

1: Läs igenom hela receptet samt punkterna under rubriken "tips".

2: Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

3: Vispa smör och socker riktigt fluffigt med elvisp, ca 3-4 minuter.

4: Rör ned ägg och citron.

5: Arbeta ned de torra ingredienserna.

6: Låt degen stå i kylskåp ca 30 minuter-1 timme.

7: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och klä en plåt i bakplåtspapper.

8: Hacka den vita chokladen grovt.

9: Rulla degen till 15-20 st bollar. Tryck ned några bitar choklad i varje boll. Grädda 9 st bollar (pressa inte ut dem, de flyter ut i ugnen) i taget ca 10-15 minuter (undergrädda hellre än övergrädda). Låt svalna helt innan du tar av dem från plåten.


Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page