top of page
  • fikaplanetensvea

Dulche de leche-kakor med hallon och cheesecakefyllning!

Stora, maffiga cookies med salt kola, syrliga hallon, fyllda med sötsyrlig, krämig cheesecakefyllning! Så makalöst gott!!!

TIPS:

1: Rumsvarmt smör. Se till att ditt smör får ligga framme på diskbänken minst 20 minuter innan du börjar baka. På så vis är det lättare att vispa riktigt fluffigt.

2: Packa inte mjölet för hårt i decilitermåttet. Om du packar mjölet för hårt kommer du att använda större mängd än receptet avser, och kommer på så vis att få torra, hårda kakor som inte flyter ut i ugnen. Innan du mäter upp mjölet kan du "massera" mjölpåsen lite, och gärna röra runt i den med en sked.

3: Arbeta inte mjölet för mycket. Rör ned de torra ingredienserna för hand eller med flatblandaren på köksmaskinen. Om mjölet arbetas för mycket bildas glutentrådar vilket gör kakorna märkligt sega och hårda istället för mjuka med krispiga kanter.

4: Rör försiktigt i cheesecakefyllningen. Om du rör för våldsamt, snabbt eller för mycket i cheesecakefyllningen kommer den att bli rinnig istället för ljuvligt krämig.

5: Undergrädda hellre än övergrädda. När du tar ut kakorna kommer de att vara mycket mjuka, men det är okej: de stelnar när de blivit svala. Dessa kakor är dessutom godare lite för degiga än lite för torra. I min ugn är 17 minuter perfekt för dessa, men du får testa dig fram.

6: Snåla inte med saltet.



Tid: ca 2 h, 20 minuter (varav knappt 30 minuter aktiv tid)

10 st stora kakor


Du behöver:

Cheesecakefyllning:

100 g färskost (t.ex Philadelphiaost)

75 g vit choklad


Kakdeg:

200 g rumsvarmt smör

1/2 dl strösocker

1 dl ljust muscovado socker

1 dl dulche de leche (karamelliserad mjölk)

5 dl vetemjöl

1/2 tsk bikarbonat (alt. 1 tsk bakpulver)

1 msk maizena

1/2 tsk salt

100 g hallon

25 g grovt hackad vit choklad

flingsalt


Gör såhär:

Cheesecakefyllning:

1: Läs igenom hela receptet samt punkterna under rubriken "tips".

2: Finhacka den vita chokladen och smält över vattenbad.

3: Rör samman med färskosten till en slät smet.

4: Spritsa eller klicka ned smeten i runda silikonformar (10 ml), iskubsformar eller som så bollar på ett bakplåtspapper och frys in medan du gör kakdegen.


Kakdeg: 1: Vispa smör och socker riktigt fluffigt, minst 3-4 minuter.

2: Rör ned den karamelliserade mjölken.

3: Blanda de torra ingredienserna i en skål. Arbeta därefter ned för hand eller med träslev tills du fått en kladdig deg. Rör ned hallonen.

4: Låt degen vila i kylskåp i 30 minuter.

5: Dela degen i 10 lika stora bollar. Ta en boll, dela på hälften, lägg en fryst cheesecake mitt på. Lägg på den andra halvan och rulla till en slät boll. Lägg några bitar hackad vit choklad på varje boll.

6: Låt degen vila i kylskåp minst 1 timme.

7: Sätt ugnen på 175 grader. Grädda 3-4 bollar i taget (de flyter ut mycket i ugnen) ca 15-20 minuter. Banka plåten i diskbänken några gånger efter att du tagit ut den (medan de fortfarande är varma) om du inte vill ha dem fullt så tjocka. Strö över flingsalt.

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page