top of page
  • fikaplanetensvea

Oreo-macarons!

Mandelmaränger med krispig yta och ett mjukt inkråm fyllt med färskostfrosting med Oreos. Mums fillibaba!


Receptet på själva macaronskalen kommer från Emma brink Rasks blogg och är gjort på en bas av italiensk maräng. Känns det för klurigt kan du använda det här receptet på kallvispade macarons från min blogg, uteslut i sådana fall ingefäran.


Känslan av att lyckas med macarons är magisk! Det är lika spännande varje gång! Jag tog ut mina macarons ur ugnen, och de var perfekta! Jag har aldrig lyckats göra så bra macarons någonsin tidigare! Men, just som jag ska ta fram elvispen och börja med frostingen TAPPAR JAG ELVISPEN RAKT PÅ PLÅTEN MED MACARONS! Alla utom 8-9 stycken krossas... Så kan det också gå :(

Men, men, de smakar ju lika gott för det!


Tid: 1 timme, varav 35-40 minuter aktiv tid

Ca 20 st macarons

Macarons:

150 g florsocker (2,5 dl)

150 g mandelmjöl (3 dl)

55 g äggvita (knappt 2)

150 g strösocker (1,75 dl)

50 g vatten

55 g äggvita (knappt 2)

en nypa salt

ev lite gelfärg


Frosting:

125 g rumsvarmt smör

1 dl florsocker

200 g färskost

1 paket Oreo-kakor


Gör så här:

1: Sätt ugnen på 175 grader.

2: Sikta florsocker och mandelmjöl, gärna flera gånger. Blanda med de första äggvitorna (ovispade).

3: Lägg resterande äggvitor och salt i en metallbunke (helt ren), gärna tillhörande köksassistent. Koka upp vatten och socker till 121 grader (börja vispa äggvitorna på låg-medelhastighet när sockerlagen når 110 grader). Vispa ned sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna på högsta hastighet. Fortsätt vispa tills du har en blank, styv, rumsvarm smet.

4: Vänd ned marängen i mandelsmeten i omgångar tills du har en fin smet. Smeten ska vara hyfsat lös, om du tar upp lite på en slickepott eller med en sked ska smeten ringla ned och du ska kunna forma en åtta med den, som efter några sekunder flyter ut igen.

5: Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa ut ca 40 st små cirklar, ca 3 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Om de blir toppiga kan du fukta ett finger och försiktigt trycka till. Banka plåten i arbetsbänken några gånger så att luftbubblorna kommer till ytan (spräck dem med en tandpetare eller dylikt) och grädda sedan 12-14 minuter.

6: Låt dem svalna helt. Gör frostingen.


7: Vispa smör och florsocker riktigt vitt och fluffigt, minst 5 minuter. Finmal under tiden kakorna i en matberedare (OBS: inte dina macarons, utan Oreo-kakorna).

8: Vänd försiktigt ned färskosten och kaksmulet.

9: Spritsa en klick frosting mellan två macaronskal. Låt de helst stå i kylskåp över natten, men servera rumsvarma.


Förvaras i kylskåp. Ofyllda macarons kan frysas i månader.

90 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page