top of page
  • fikaplanetensvea

Citronmarängpaj!

Spröd drömbotten, krämig citronfyllning som är så syrlig att det drar i mungiporna vägs upp av en fantastik fluffig italiensk maräng! En superenkel dessert som är perfekt att förbereda några dagar i förväg. Familjen var helt överens om att detta var det godaste jag bakat!


Tid: 4 timmar, varav 1 timme aktiv tid

Ca 10 bitar


Drömbotten:

200 g drömkakor (använd gärna detta recept https://fikaplanetensvea.wixsite.com/my-site-1/post/saltlakritsdr%C3%B6mmar , men uteslut lakritsen)

100 g rumsvarmt smör


Citronfyllning:

1 burk kondenserad mjölk (á 397 g)

3 äggulor (spara äggvitorna till marängen)

2 dl citronsaft

zest från citronerna

1/4 tsk salt


Maräng:

3 äggvitor

2 msk + 1 tsk vatten

1 3/4 dl strösocker


Gör såhär:

Drömbotten:

1: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kakorna till ett fint smul i en matberedare. Tillsätt smöret och arbeta ned till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, 20 cm i diameter. Grädda ca 10-15 minuter. Gör fyllningen under tiden:

Citronfyllning:

1: Rör samman samtliga ingredienser till en slät smet. Häll ned smeten i pajskalet och grädda ytterligare 10-20 minuter (om du skakar formen lite ska det "röra sig" lite i mitten, men den ska fortfarande ha en fast konsistens). Låt pajen svalna, och ställ sedan i kylskåp minst 3 timmar.

Maräng:

1: Lägg äggvitorna i en rostfri bunke, gärna tillhörande en köksassistent.

2: Koka upp vatten och socker. När sockerlagen nått 110 grader, börja vispa äggvitorna på medelhastighet. Vid 121 grader, höj till högsta hastighet och vispa ned sockerlagen i äggvispet i en tunn stråle. Vispa marängen sval. Spritsa eller klicka på marängen och bränn av med en gasolbrännare, eller grädda i 5 minuter på 250 grader. Dekorera med ätbara blommor.

6 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page